fbpx

Аlkavit фолна киселина

109.00ден

Фолната киселина е индицирана за превенција при појава на дефекти на невралната цевка, вклучувајќи и спина бифида, во развојот на фетусот.

СОСТАВ

folic acid 0,4 mg

ФАРМАЦЕВТСКА ФОРМА

филм-обложени таблети

ДЕЈСТВО

АЛКАВИТ® фолната киселина е неопходна за синтеза на нуклеопротеините и за хематопоеза. По ресорпцијата, фолната киселина брзо се редуцира на позициите 5, 6, 7 и 8 во својот активен метаболит-тетрахидрофолна киселина (фолинска киселина).
Тетрахидрофолната киселина претставува коензим за различни метаболни процеси како што се: синтеза на пуринските и пиримидинските нуклеотиди, односно синтеза на DNK, конверзија на некои аминокиселини (претворање на хомоцистеин во метионин, претворање на серин во глицин) и синтеза на тимидилат.

ПАКУВАЊЕ

30 таблети

 

Начин на издавање

,

Производител

Оценки

Сѐ уште нема оценки.

Прв напиши оценка “Аlkavit фолна киселина”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *